Hvor lenge vil distriktene la seg lure?

/images/Sentralt/Sentralt/FlakstadvA5g.jpg

Hvordan kan mange fortsatt tro at partiene som har dominert regjeringene de siste 30-40 årene, egentlig ønsker at distrikts-Norge skal vokse og kunne la det gode liv være hverdagen?

Har ikke partiene år for år rotet bort Norges flotte langstrakte land, med politikk som sakte, men sikkert gjør oss til et land hvor forskjeller mellom fotfolket på gulvet og rik-dommen som skapes sammen, samles på for få hender, forsvinner i en tåke av byråkrati, søkkrik stat og utenlandsk eierskap?

Vi vet hvilken retning INP vil gå. Vi kan ikke bestemme at vi er ekstraordinære, men vi kan bestemme oss for å gjøre ekstraordinære ting for Norge sammen med det norske folk.

Matematikken i hvordan vi kan bygge distriktene og sørge for bosetting og beredskap i hele landet, er egentlig veldig enkelt. Vi må sørge for at rammebetingelsene for økt verdiskapning nærmere der ressursene hentes tas ut, er til stede.

Skal vi ha mer av det gode liv i Distrikts-Norge, må pengene som skapes der rulle flere ganger rundt i distriktet før de sakte forsvinner i eierskap, skatter og avgifter.

Det er nårvolumet av penger holder seg stor og jevnt flytende i sirkler mellom alle, at den totale verdiskapningen sørger for at arbeidsplassene kommer for begge kjønn i alle aldre. Vi må ha industri og produksjon på varer og tjenester i hele landet, for det er gjennom langsiktig realøkonomisk politikk et land bygges.

I tillegg får kommunene bedre råd til det som gir den velferden vi ønsker.

Som et nytt og ambisiøst parti, vil Industri- og næringspartiet komme med en klar melding: Vi vil bygge distriktene.
 
Ta fiskeripolitikken, f.eks.
Riksrevisjonen rettet i 2020 skarp kritikk av hvordan dagens kvotesystem fungerer. Bl.a. at endringene i den minste kystflåten har negative konsekvenser for kystsamfunn, og at flere fiskeriavhengige kommuner har fått redusert fiskeriaktivitet. I tillegg har flåtestrukturen blitt mindre variert, og fartøyene er færre og større.

Ja, ressursgrunnlaget til distriktene har blitt utarmet og tappet og havnet på få hender.

Hva er fornuften i at fiskekvotene skal tilhøre noen få personer som kan selge dem videre?

INP mener at en kvote er en tillatelse som er gitt på vegne av fellesskapet for å høste av norske naturresurser og ikke skal behandles som en markedsvare som kan selges til høystbydende.

Kvoten skal forvaltes av den som har ervervet den, men så gis tilbake til fellesskapet når kvoteforvalteren ikke lenger skal nytte den.

Kystflåten må styrkes. Den sørger for råstoff til fiskemottakene. I tillegg må man se på mulighetene for leveringsplikt, slik at det ikke bare er en tilbudsplikt, og sørge for at de store trålerne leverer fisken til mottak langs kysten.

Da er det mer betryggende å vite at INP er på lag med kysten, og vil jobbe hardt for levekårene i distriktene med representasjon på Stortinget i 2025.

Det gode liv i distriktene
Når fabrikktrålere soper med seg fisken og frakter den ut av Norge, så ser det fint ut for staten med store eksportinntekter, men dette skaper ikke det gode livet i distriktene, siden for stor del av verdiskapningen forsvinner sammen med fisken.

Lakseoppdretterne har skjønt dette. De har brukt av overskuddet på lokalsamfunnene og kysten slik at det er attraktivt å leve og bo der.

Men måten grunnrenteskatten på havbruk, den såkalte lakseskatten, er blitt innrettet på, har vist seg å hemme enormt med investeringer og utvikling langs kysten vår,

En kartlegging av NHHS consulting på oppdrag fra Sjømat Norge viser at investeringer i havbruksnæringen til en verdi på 30,8 milliarder kroner fremdeles er satt på vent. Og en rapport fra FNs undergruppe for mat og jordbruk estimerer en reduksjon i norsk akvakulturproduksjon på 9 % innen 2032, dersom skatten ikke fjernes.

Forutsigbarhet er viktig
For å utvikle næringsliv og bosetting i distriktene våre, så må det eksistere forutsigbare muligheter for en jobb og utvikling. Det må finnes attraktive jobber, fornuftige lønninger og fritidsmuligheter.

Kortreist mat gir grunnlag for økt produksjon.

I den anledning vil vi trekke frem restauranten Havkroa på Veiholmen, i Ann Jorun Hillersøy sin oppvekstkommune Smøla.

På sin Facebookside skriver de: «Vi får veldig god tilbakemelding på menyen som i hovedsak er basert på råvarer fra Smøla. Masse gode råvarer fra Hopmark, Nysæter gård og Stakhaug gård – samt is fra Slyngeriet. (…) Har du tenkt på følgende? Når du spiser hos oss støtter du utrolig mange matprodusenter på Smøla siden våre fleste råvarer kommer herfra og er laget helt fra bunnen av. Helt uten tilsetningsstoffer. Vi arbeider for et levende fiskevær på Veiholmen, en levende Smøla kommune og et levende Nordmøre!»

Dette er et typisk eksempel på denne tusenlappen som sirkulerer i lokalsamfunnet og skaper et grunnlag for det gode livet i distriktene våre.

Kortreist er bestandig best!

Beredskap og et langsiktig perspektiv
Det har ingen hensikt i å bygge opp det norske forsvaret hvis vi samtidig ikke ruster opp beredskapen ved å bygge distriktene. Det må bo folk i hele landet, hvis ikke blir beredskapen en fasade uten egentlig innhold. Uten mennesker, ingen beredskap.

Og så må vi tenke på hva som er samfunnsøkonomisk lønnsomt i et hundreårsperspektiv. Vi mener at veien til suksess er god infrastruktur over tid, og vil slå et slag for å sette av oljepenger i et stort investeringsfond, som skal bygge infrastruktur i hele Norge. Veier, bruer, kaier og jernbane, m.m.

Ja, tenk en ny jernbane til Tromsø – hadde ikke det vært gull for beredskapen og forsvaret?

Vi må slutte å tenke kortsiktig, vi må tenke i et langsiktig perspektiv, vi må investere i Norges fremtid. Det hjelper ikke med distriktsmidler uten et næringsliv og distrikter som kan stå på egne bein med verdiskaping og sysselsetting.

Da må det legges til rette for det, og det ønsker INP å være en forkjemper for.

INP er på lag med distriktene!

Ann Jorun Hillersøy, partileder, og Øistein Høksnes, politisk nestleder


VÅRE NYHETER

INP LANSERER FOLKEPRIORITETEN
 
INP LANSERER FOLKEPRIORITETEN
INP VIL GI FOLKET MAKT OVER 10 % AV STATSBUDSJETTET HVERT ÅR
Industri- og Næringspartiet (INP) lanserer i dag et historisk og banebrytende forslag: Folkeprioriteten. Forslaget innebærer at 10 % av statsbudsjettet – tilsvarende rundt 200 milliarder kroner – skal fordeles direkte av folket gjennom en årlig digital avstemning.
Les mer
Trist at mange av minstepensjonistene i Moss er fattige
 
Trist at mange av minstepensjonistene i Moss er fattige
Etter et langt arbeidsliv lever titusenvis av norske pensjonister under EUs fattigdomsgrense. Og dette mens milliardene fosser ut til klimasubsidiering, bistand og praktbygg her hjemme.Rundt 85 000 pensjonister i Norge lever under EUs fattigdomsgrense, som i 2024 var 297 350 kroner. Snaut halvparten av dem er enslige, ifølge tall fra Statistisk s
Les mer (ekstern link)
Vi er den viktigste stemmen mot vindkraft
 
Vi er den viktigste stemmen mot vindkraft
Hva slags kraftdebatt får vi uten Industri- og næringspartiet (INP)? Vi har stoppa all vindkraftutbygging i Grenland.
Les mer (ekstern link)
Men aller størst er kjærligheten
 
Men aller størst er kjærligheten
Norge har de siste 50 årene hatt en fantastisk utvikling innenfor toleranse og progressiv lovgivning innenfor antirasisme, kvinnekamp og homofiles rettigheter.
Les mer (ekstern link)
Kan ikke trylle fram strøm
 
Kan ikke trylle fram strøm
Det snakkes mye om grønn omstilling for tiden. Det høres jo fint ut, ikke sant? Men for industrien på Husøy er det ikke lenger snakk om fremtidige muligheter – det handler om overlevelse. Fra 2030 skal det bli forbudt å bruke fossilt brennstoff i industrien. Problemet? Det finnes ingen reelle alternativer klare for Husøy.
Les mer (ekstern link)
Jo, vi snakker om inntekter!
 
Jo, vi snakker om inntekter!
Det hevdes at det ikke snakkes nok om inntekter, og at politikerne ikke har gjort nok for å forebygge dagens økonomiske krise. Vi i Lindesnes Industri- og Næringsparti (INP) vil svare tydelig. Jo, vi snakker om inntekter og det er faktisk vi som snakker høyest om det.
Les mer (ekstern link)
Ikke flytt til Halden med småbarn på en stund
 
Ikke flytt til Halden med småbarn på en stund
I kommunestyret den 8. mai ble det atter en gang debatt rundt referatsaken om videre arbeid med fremtidig skolestruktur i Halden kommune – Hjortsberg, Låby og Gimle skoler. De tre skolene er i faresonen for å bli lagt ned en, to eller tre av dem, noe som skaper stor usikkerhet.
Les mer (ekstern link)
Vindkraft og politisk klister
 
Vindkraft og politisk klister
For å sikre seg ordførerkjedet, inngikk de en avtale med Frp og Industri- og Næringspartiet (INP) om å skrinlegge vindkraftutredninger i denne valgperioden. Nå har realiteten innhentet dem med kraftig styrke. Industrien på Herøya, anført av Yara, skriker etter elektrisk kraft for å kunne gjennomføre nødvendige utslippskutt. Elektrifisering er nøkke
Les mer (ekstern link)
Regjeringens «grønne» pyramidespill
Foto: Kjell Erik Sandvik
Regjeringens «grønne» pyramidespill
Vi har i mange år trodd at pyramidespill var forbudt i Norge. Men politikerne har gjeninnført spillet i en grønn variant.Ideen er enkel, på toppen sitter et menneske med en vanvittig grønn ulønnsom ide, vedkommende får med seg flere på sin forskrudde ide, det søkes om penger nær sagt alle mulige plasser og i alle unevnelige hulrom, fond etc. som v
Les mer (ekstern link)
INP advarer mot vindvegger langs norskekysten
Foto: Wind Catching Systems
INP advarer mot vindvegger langs norskekysten
Wind Catching Demo AS ønsker å reise en vindvegg på 200x180 m utenfor Øygarden kommune, vest for Bergen. De har jobbet med dette i 7–8 år og har fått med seg General Motors Ventures, North Industries 2 og Ferd. Selskapet har som målsetting å gå fra 9 til 50 ansatte og å bygge slike vindvegger langs norskekysten.
Les mer (ekstern link)
Alta INP vil grunnlovsfeste fiskerettigheter
Foto: Torgrim Rath Olsen
Alta INP vil grunnlovsfeste fiskerettigheter
På årsmøte i Alta INP vedtok de en resolusjon som vil grunnlovsfeste at de marine ressursene tilhører fellesskapet og at de skal sikre bosetting og sysselsetting langs kysten. Fiskekvotene skal tilbakeføres til felleskapet og er ikke salgsvare, er deres ønske, og det er på høy tid den diskusjonen løftes nasjonalt.
Les mer (ekstern link)
Denne boka bekrefter alt om svak politisk styring av Norge
Foto: landetsombleforrikt.no / privat
Denne boka bekrefter alt om svak politisk styring av Norge
Hvorfor har Norge fått politiske ledere som lider av beslutningsvegring, og ikke klarer å la være å stikke hånden ned i honningkrukken Oljefondet, så fort de må stå til ansvar for politikken deres.
Les mer (ekstern link)
INP advarer mot «norsk syke»
Foto: Maitree Rimthong / Pexels
INP advarer mot «norsk syke»
Begrepet Hollandsk Syke ble først brukt av The Economist i 1977. Det beskriver en situasjon der næringsliv og industri lider under et lands overforbruk av inntekter fra en ikke-fornybar naturressurs. For Norges del er dette knyttet til inntektene fra olje- og gassnæringen.
Les mer (ekstern link)
INP ØNSKER EN REORGANISERING AV JERNBANEN I NORGE
 
INP ØNSKER EN REORGANISERING AV JERNBANEN I NORGE
INP mener at oppdelingen av NSB ikke har vært noen suksess. Tilbudet til publikum har blitt dårligere, og organiseringen er rotete med en rekke underselskaper. Dette har ført til en forvitring av ansvar, der alle skylder på alle, og det er alt for mange høyt lønnede direktører i de ulike selskapene.
Les mer
Norge er verdensmester i bistand som ikke virker
Foto: Viviene Rakotoarivony / AP / NTB
Norge er verdensmester i bistand som ikke virker
Riksrevisjonen kom med en rapport 3. desember om risikoen for økonomiske misligheter i forvaltningen av bistanden. Rapporten avdekket vesentlige mangler i hvordan Utenriksdepartementet og Norad forebygger, avdekker og reagerer på økonomiske misligheter. Dette bare bekrefter det INP har ment om bistand hele tiden – vi er verdensmestere i bistand som
Les mer (ekstern link)
Havvind – industrieventyret som ble et subsidiemareritt
KI-tjeneste fra Google
Havvind – industrieventyret som ble et subsidiemareritt
I regjeringens havvindeventyr er det simpelthen ikke plass til konsekvenstenkning. Økonomiske tyngdelover som gjelder for alle andre prosjekter fra oppussing av garasjen og oppover, blir på eventyrlig vis borte når det er snakk om det grønne skiftet.
Les mer (ekstern link)
Vi har advart om dette lenge
Foto: NTB
Vi har advart om dette lenge
Dagens strømpriser er et utslag av en villet politikk som møysommelig er ført av både regjeringen Støre og Solberg.Vi må heller ikke glemme Frp i denne historikken. Frp i opposisjon og posisjon er det reneste Dr. Jekyll and Mr. Hyde når det kommer til strømpolitikk.
Les mer (ekstern link)
Politikernes skolespill
Foto: Privat
Politikernes skolespill
Hvert år når budsjettene diskuteres, blir våre skoler og utdanningssteder puttet i potten.Det diskuteres økonomi og skolestruktur, hvem skal miste skolen sin? Hvilke skoler skal legges ned? Hvilke skoler skal miste studielinjer og hvilke skal få?
Les mer (ekstern link)
Venstre gir seg selv en rett venstre
Foto: Norges Bank
Venstre gir seg selv en rett venstre
Skal folket i Norge flås enda mer, slik Venstre ønsker? Er det om å gjøre å hente ut den siste kronen i lommeboken?Vi mener at nå må politikerne forstå at det er det motsatte som må skje. Vi må gjennomføre en politikk som lar alle sitte igjen med mer penger til egne kostnader.
Les mer (ekstern link)
Regjeringens ansvarsfraskrivelse
 
Regjeringens ansvarsfraskrivelse
Skoler over hele landet står i fare for å legges ned. Konsekvensen blir en styrt avvikling av stedene det gjelder.
Les mer (ekstern link)