13. juni ble strømmen vår politisk eksportvare

/images/Sentralt/Sentralt/fredag13juni.jpg

Etter vedtaket av EUs fjerde energipakke – hvor går Norge nå?
Fredag 13. juni 2025 ble en merkedag i norsk politisk historie. Ikke fordi regjeringen holdt store taler. Ikke fordi pressen viet det nevneverdig plass. Men fordi et flertall i Stortinget – med åpne øyne – valgte å avgi mer kontroll over vår viktigste ressurs: Kraften.
EUs fjerde energimarkedspakke ble vedtatt. Et flertall stemte for. INP ville stemt imot.
Vi mener dette er et skjebnesvangert valg for Norge som energinasjon – og for alle husholdninger og bedrifter som nå må forholde seg til kraftpolitikk formet utenfor Norges grenser.

Hva ble egentlig vedtatt?
Vedtaket innebærer at Norge gjennom EØS nå slutter seg til EUs fjerde energipakke. Det betyr blant annet:
* Mer makt til EUs energibyrå ACER, og mindre demokratisk kontroll fra Stortinget
* Plikt til å følge felles europeiske regler for nettutbygging, strømflyt og markedsstyring
* Økt press for utbygging av overføringskabler og eksportkapasitet
* Høyere risiko for at strømprisene i Norge styres av behov og priser i Europa – ikke av hva som gagner norske forbrukere og industri
Dette er ikke en justering av regelverk. Det er et strukturelt skifte i hvem som bestemmer over norsk energipolitikk.

Hvorfor reagerer INP?
INP mener det er dypt uansvarlig å gi fra seg kontroll over strøm og nett i en tid der:
* Norske husholdninger betaler historisk høye strømregninger
* Kraftkrevende industri er under press
* Vi står midt i en energikrise globalt
* Lokalsamfunn og fylker kjemper for tilgang på rimelig strøm til verdiskaping
Likevel velger flertallet på Stortinget å underordne seg et byråkrati i Brussel, i stedet for å sette norske behov først. Dette skjer uten folkeavstemning, uten åpen nasjonal debatt, og i stor grad uten at vanlige folk har fått vite hva som står på spill.

Et svik mot energinasjonen Norge
Gjennom generasjoner har vi bygget ut vannkraften i fellesskap. Det har gitt oss billig strøm, industriarbeidsplasser og levende lokalsamfunn. Nå risikerer vi at den samme kraften i stadig større grad blir en eksportvare for et europeisk kraftmarked, fremfor et fellesgode for det norske folk.
Denne pakken legger grunnlaget for videre utbygging av infrastruktur som binder oss tettere til EUs markedslogikk – og fjerner handlingsrommet for å føre en nasjonal og folkeeid kraftpolitikk.

Hva nå?
Dette handler ikke bare om én energipakke. Det handler om en retning:
Mer overnasjonal styring. Mindre nasjonalt eierskap. Mer marked. Mindre demokrati.
INP vil ikke godta dette som en endelig utvikling. Vi vil:
* Jobbe for å reversere norsk tilslutning til ACER
* Stanse videre kabelutbygging og eksporttvungen kraftpolitikk
* Sikre at norsk strøm skal være til kostpris for norsk folk og næringsliv
* Ta tilbake kontrollen over energipolitikken fra EU og byråkrater

Vi gir oss ikke
13. juni ble strømmen vår et internasjonalt markedsprodukt. Men fra 14. juni vil vi kjempe for å gjøre den til et nasjonalt fellesgode igjen.
Norge skal ikke være kraftleverandør for Europas behov – mens våre egne innbyggere fryser, og industrien svikter.

Vi skal ha kraft til folk – ikke kraft til markedet.


VÅRE NYHETER

Dag 1 ledere
 
Dag 1 ledere
Siden 2001 har Norge fått stadig færre Dag 1-ledere. Det vil INP gjøre noe med.I næringslivet brukes begrepene Dag 1 og Dag 2 for å beskrive to helt ulike lederstiler. Jeff Bezos, grunnleggeren av Amazon, populariserte dette skille.INP mener dette skillet også forklarer mye av utviklingen i norsk politikk siden stortingsvalget i 2001.
Les mer
Kjemisk kontroll i fjøset? INP sier nei til Bovaer
 
Kjemisk kontroll i fjøset? INP sier nei til Bovaer
Bovaer selges inn som et klimavennlig tiltak i landbruket – men til hvilken pris? INP advarer mot bruk av dette kjemiske stoffet i norsk storfefôr. Når verneutstyr kreves ved håndtering, langtidsstudier mangler og økonomisk tvang brukes for å presse bønder, mener vi det er på tide å stille spørsmål. Hva skjer egentlig i fjøset?
Les mer
Riksvalgstyret har talt: INP får stille i Telemark – demokratiet vant
 
Riksvalgstyret har talt: INP får stille i Telemark – demokratiet vant
Onsdag 25. juni ga Riksvalgstyret INP medhold i klagen fra Telemark – og gjenopprettet en viktig demokratisk rettighet. Etter at vår liste først ble avvist på grunn av en teknisk formalitet, ble den nå godkjent. Dette er mer enn en seier for INP – det er en seier for rettferdighet, likebehandling og tilliten til demokratiet.
Les mer
Sivilbeskyttelse eller maktforskyvning?
 
Sivilbeskyttelse eller maktforskyvning?
17. juni vedtok Stortinget en ny sivilbeskyttelseslov som gir regjeringen omfattende fullmakter i krise og krig. INP advarer: Dette handler ikke bare om beredskap – men om maktforskyvning. Når folkevalgte settes på sidelinjen og tiltak kan innføres uten innsyn, står rettssikkerheten og demokratisk kontroll i fare.
Les mer
INP LANSERER FOLKEPRIORITETEN
 
INP LANSERER FOLKEPRIORITETEN
INP VIL GI FOLKET MAKT OVER 10 % AV STATSBUDSJETTET HVERT ÅR
Industri- og Næringspartiet (INP) lanserer i dag et historisk og banebrytende forslag: Folkeprioriteten. Forslaget innebærer at 10 % av statsbudsjettet – tilsvarende rundt 200 milliarder kroner – skal fordeles direkte av folket gjennom en årlig digital avstemning.
Les mer
13. juni ble strømmen vår politisk eksportvare
 
13. juni ble strømmen vår politisk eksportvare
13. juni 2025 valgte Stortinget å gi fra seg mer kontroll over Norges viktigste ressurs – strømmen. Med vedtaket av EUs fjerde energipakke knyttes Norge tettere til EUs kraftmarked. INP mener dette er et alvorlig inngrep i nasjonal suverenitet, demokratisk styring og muligheten til å sikre rimelig strøm til eget folk.
Les mer
Hvorfor tier mediene – når Norge risikerer å miste kontrollen over krafta?
 
Hvorfor tier mediene – når Norge risikerer å miste kontrollen over krafta?
Fredag 13. juni 2025 kan Norge miste styringen over sin egen strøm. Stortinget skal stemme over EUs fjerde energipakke – men mediene tier. Ingen debatt. Ingen kritiske spørsmål. INP advarer mot stillheten: Dette handler ikke om teknikaliteter – det handler om nasjonal kontroll, suverenitet og demokrati.
Les mer
Trist at mange av minstepensjonistene i Moss er fattige
 
Trist at mange av minstepensjonistene i Moss er fattige
Etter et langt arbeidsliv lever titusenvis av norske pensjonister under EUs fattigdomsgrense. Og dette mens milliardene fosser ut til klimasubsidiering, bistand og praktbygg her hjemme.Rundt 85 000 pensjonister i Norge lever under EUs fattigdomsgrense, som i 2024 var 297 350 kroner. Snaut halvparten av dem er enslige, ifølge tall fra Statistisk s
Les mer (ekstern link)
Vi er den viktigste stemmen mot vindkraft
 
Vi er den viktigste stemmen mot vindkraft
Hva slags kraftdebatt får vi uten Industri- og næringspartiet (INP)? Vi har stoppa all vindkraftutbygging i Grenland.
Les mer (ekstern link)
Men aller størst er kjærligheten
 
Men aller størst er kjærligheten
Norge har de siste 50 årene hatt en fantastisk utvikling innenfor toleranse og progressiv lovgivning innenfor antirasisme, kvinnekamp og homofiles rettigheter.
Les mer (ekstern link)
Kan ikke trylle fram strøm
 
Kan ikke trylle fram strøm
Det snakkes mye om grønn omstilling for tiden. Det høres jo fint ut, ikke sant? Men for industrien på Husøy er det ikke lenger snakk om fremtidige muligheter – det handler om overlevelse. Fra 2030 skal det bli forbudt å bruke fossilt brennstoff i industrien. Problemet? Det finnes ingen reelle alternativer klare for Husøy.
Les mer (ekstern link)
Jo, vi snakker om inntekter!
 
Jo, vi snakker om inntekter!
Det hevdes at det ikke snakkes nok om inntekter, og at politikerne ikke har gjort nok for å forebygge dagens økonomiske krise. Vi i Lindesnes Industri- og Næringsparti (INP) vil svare tydelig. Jo, vi snakker om inntekter og det er faktisk vi som snakker høyest om det.
Les mer (ekstern link)
Ikke flytt til Halden med småbarn på en stund
 
Ikke flytt til Halden med småbarn på en stund
I kommunestyret den 8. mai ble det atter en gang debatt rundt referatsaken om videre arbeid med fremtidig skolestruktur i Halden kommune – Hjortsberg, Låby og Gimle skoler. De tre skolene er i faresonen for å bli lagt ned en, to eller tre av dem, noe som skaper stor usikkerhet.
Les mer (ekstern link)
Vindkraft og politisk klister
 
Vindkraft og politisk klister
For å sikre seg ordførerkjedet, inngikk de en avtale med Frp og Industri- og Næringspartiet (INP) om å skrinlegge vindkraftutredninger i denne valgperioden. Nå har realiteten innhentet dem med kraftig styrke. Industrien på Herøya, anført av Yara, skriker etter elektrisk kraft for å kunne gjennomføre nødvendige utslippskutt. Elektrifisering er nøkke
Les mer (ekstern link)
Regjeringens «grønne» pyramidespill
Foto: Kjell Erik Sandvik
Regjeringens «grønne» pyramidespill
Vi har i mange år trodd at pyramidespill var forbudt i Norge. Men politikerne har gjeninnført spillet i en grønn variant.Ideen er enkel, på toppen sitter et menneske med en vanvittig grønn ulønnsom ide, vedkommende får med seg flere på sin forskrudde ide, det søkes om penger nær sagt alle mulige plasser og i alle unevnelige hulrom, fond etc. som v
Les mer (ekstern link)
INP advarer mot vindvegger langs norskekysten
Foto: Wind Catching Systems
INP advarer mot vindvegger langs norskekysten
Wind Catching Demo AS ønsker å reise en vindvegg på 200x180 m utenfor Øygarden kommune, vest for Bergen. De har jobbet med dette i 7–8 år og har fått med seg General Motors Ventures, North Industries 2 og Ferd. Selskapet har som målsetting å gå fra 9 til 50 ansatte og å bygge slike vindvegger langs norskekysten.
Les mer (ekstern link)
Alta INP vil grunnlovsfeste fiskerettigheter
Foto: Torgrim Rath Olsen
Alta INP vil grunnlovsfeste fiskerettigheter
På årsmøte i Alta INP vedtok de en resolusjon som vil grunnlovsfeste at de marine ressursene tilhører fellesskapet og at de skal sikre bosetting og sysselsetting langs kysten. Fiskekvotene skal tilbakeføres til felleskapet og er ikke salgsvare, er deres ønske, og det er på høy tid den diskusjonen løftes nasjonalt.
Les mer (ekstern link)
Denne boka bekrefter alt om svak politisk styring av Norge
Foto: landetsombleforrikt.no / privat
Denne boka bekrefter alt om svak politisk styring av Norge
Hvorfor har Norge fått politiske ledere som lider av beslutningsvegring, og ikke klarer å la være å stikke hånden ned i honningkrukken Oljefondet, så fort de må stå til ansvar for politikken deres.
Les mer (ekstern link)
INP advarer mot «norsk syke»
Foto: Maitree Rimthong / Pexels
INP advarer mot «norsk syke»
Begrepet Hollandsk Syke ble først brukt av The Economist i 1977. Det beskriver en situasjon der næringsliv og industri lider under et lands overforbruk av inntekter fra en ikke-fornybar naturressurs. For Norges del er dette knyttet til inntektene fra olje- og gassnæringen.
Les mer (ekstern link)
INP ØNSKER EN REORGANISERING AV JERNBANEN I NORGE
 
INP ØNSKER EN REORGANISERING AV JERNBANEN I NORGE
INP mener at oppdelingen av NSB ikke har vært noen suksess. Tilbudet til publikum har blitt dårligere, og organiseringen er rotete med en rekke underselskaper. Dette har ført til en forvitring av ansvar, der alle skylder på alle, og det er alt for mange høyt lønnede direktører i de ulike selskapene.
Les mer