Sivilbeskyttelse eller maktforskyvning?

/images/Sivilbeskyttelseellermaktforskyvning.jpg

Hva betyr den nye sivilbeskyttelsesloven for demokratiet i Norge?
Mandag 17. juni 2025 vedtok Stortinget en ny og omfattende sivilbeskyttelseslov. Lovens formål er å styrke samfunnets evne til å håndtere kriser, alvorlige hendelser og krig. Men samtidig flytter den makt vekk fra folkevalgte organer – og over til regjeringen og forvaltningen.
INP ville stemt imot loven. Ikke fordi vi er imot beredskap – men fordi vi mener denne loven svekker det viktigste vi har i et fritt land: den demokratiske kontrollen med maktutøvelse.

Hva innebærer den nye loven?
Den nye sivilbeskyttelsesloven gir regjeringen en rekke ekstraordinære fullmakter i situasjoner der landet står overfor alvorlig fare. Dette kan være krig, naturkatastrofer, cyberangrep eller mer uklare formuleringer som "fare for rikets selvstendighet".

Blant tiltakene loven åpner for, finner vi:
* Innføring av tvangstiltak og arbeidsplikt for hele befolkningen mellom 18 og 72 år
* Beordring av ansatte i rettsvesen, politi og forvaltning til å utføre pålagte oppgaver
* Tiltak som iverksettes med henvisning til etterretning – uten krav om dokumentert innsyn
* Stortinget får kun 48 timer til å diskutere tiltakene, men ingen formell rett til å stanse dem
Dette markerer et klart brudd med prinsippene i den tidligere beredskapsloven fra 1950, der Stortinget hadde mulighet til å opphøre tiltak som gikk for langt eller manglet tilstrekkelig begrunnelse.

Kritikk fra fagmiljøet
Loven har fått kraftig kritikk fra flere juridiske eksperter. Blant annet har professor Benedikte Moltumyr Høgberg (UiO) uttalt at loven åpner for en form for unntaksstyre der regjeringen får for stor makt på for vage grunnlag, og der Stortinget reelt sett settes på sidelinjen.
Dette reiser alvorlige spørsmål om maktbalansen i det norske demokratiet. Når tiltak kan vedtas uten full åpenhet – og uten at folkevalgte kan stoppe dem – utfordres kjernen i det parlamentariske systemet.

Hva INP mener
INP støtter en sterk nasjonal beredskap. Vi mener Norge må kunne reagere raskt og effektivt i kriser. Men:
* Beredskap kan aldri gå på bekostning av rettssikkerhet og demokratisk kontroll
* Lovgivning må baseres på åpenhet, forutsigbarhet og etterprøvbarhet
* Makten må alltid kunne tilbakekalles av Stortinget – ellers har vi beveget oss bort fra reelt folkestyre
Vi kan ikke godta at regjeringen i en krisesituasjon kan innføre tvang og kontrolltiltak basert på informasjon som ikke engang de folkevalgte får innsyn i.

Hva betyr dette for vanlige folk?
For vanlige borgere betyr den nye loven at staten i en gitt krisesituasjon vil kunne:
* Pålegge deg å møte til arbeid – uansett yrke
* Pålegge deg plikter uten rett til å klage
* Gjennomføre tiltak uten at du får vite hvorfor eller hva slags vurdering som ligger bak
* Handle på grunnlag av hemmelige trusselvurderinger uten innsyn eller offentlig debatt
Dette er ikke små grep. Det er strukturelle endringer i hvordan makt skal fordeles og utøves i krise – og hvor lite rom det blir igjen for innsigelser og rettigheter når det gjelder som mest.

Vår oppfordring
INP vil arbeide for å reversere eller justere denne loven, slik at de grunnleggende prinsippene om demokratisk kontroll og rettssikkerhet gjenopprettes.
Vi mener også det er rimelig at de som stemte for loven nå forklarer offentlig hvorfor Stortinget ikke lenger skal ha myndighet til å stanse eller endre regjeringens tiltak i en krisesituasjon.

Norge trenger beredskap – men ikke maktkonsentrasjon bak lukkede dører.
Vi trenger lover som beskytter landet – uten å gjøre demokratiet til en formalitet.


VÅRE NYHETER

Dag 1 ledere
 
Dag 1 ledere
Siden 2001 har Norge fått stadig færre Dag 1-ledere. Det vil INP gjøre noe med.I næringslivet brukes begrepene Dag 1 og Dag 2 for å beskrive to helt ulike lederstiler. Jeff Bezos, grunnleggeren av Amazon, populariserte dette skille.INP mener dette skillet også forklarer mye av utviklingen i norsk politikk siden stortingsvalget i 2001.
Les mer
Når staten bestemmer hva som er sant – står demokratiet i fare
 
Når staten bestemmer hva som er sant – står demokratiet i fare
Regjeringens strategi mot desinformasjon kan virke uskyldig – men konsekvensene er alvorlige. Når staten selv får definere hva som er sant og usant, trues ytringsfriheten og demokratiet. INP advarer mot en utvikling der politisk sensur, overvåking og ensretting erstatter åpen debatt. Et fritt samfunn trenger frie meninger – ikke statlig meningskont
Les mer
Kjemisk kontroll i fjøset? INP sier nei til Bovaer
 
Kjemisk kontroll i fjøset? INP sier nei til Bovaer
Bovaer selges inn som et klimavennlig tiltak i landbruket – men til hvilken pris? INP advarer mot bruk av dette kjemiske stoffet i norsk storfefôr. Når verneutstyr kreves ved håndtering, langtidsstudier mangler og økonomisk tvang brukes for å presse bønder, mener vi det er på tide å stille spørsmål. Hva skjer egentlig i fjøset?
Les mer
Riksvalgstyret har talt: INP får stille i Telemark – demokratiet vant
 
Riksvalgstyret har talt: INP får stille i Telemark – demokratiet vant
Onsdag 25. juni ga Riksvalgstyret INP medhold i klagen fra Telemark – og gjenopprettet en viktig demokratisk rettighet. Etter at vår liste først ble avvist på grunn av en teknisk formalitet, ble den nå godkjent. Dette er mer enn en seier for INP – det er en seier for rettferdighet, likebehandling og tilliten til demokratiet.
Les mer
INP LANSERER FOLKEPRIORITETEN
 
INP LANSERER FOLKEPRIORITETEN
INP VIL GI FOLKET MAKT OVER 10 % AV STATSBUDSJETTET HVERT ÅR
Industri- og Næringspartiet (INP) lanserer i dag et historisk og banebrytende forslag: Folkeprioriteten. Forslaget innebærer at 10 % av statsbudsjettet – tilsvarende rundt 200 milliarder kroner – skal fordeles direkte av folket gjennom en årlig digital avstemning.
Les mer
Hvorfor tier mediene – når Norge risikerer å miste kontrollen over krafta?
 
Hvorfor tier mediene – når Norge risikerer å miste kontrollen over krafta?
Fredag 13. juni 2025 kan Norge miste styringen over sin egen strøm. Stortinget skal stemme over EUs fjerde energipakke – men mediene tier. Ingen debatt. Ingen kritiske spørsmål. INP advarer mot stillheten: Dette handler ikke om teknikaliteter – det handler om nasjonal kontroll, suverenitet og demokrati.
Les mer
Sivilbeskyttelse eller maktforskyvning?
 
Sivilbeskyttelse eller maktforskyvning?
17. juni vedtok Stortinget en ny sivilbeskyttelseslov som gir regjeringen omfattende fullmakter i krise og krig. INP advarer: Dette handler ikke bare om beredskap – men om maktforskyvning. Når folkevalgte settes på sidelinjen og tiltak kan innføres uten innsyn, står rettssikkerheten og demokratisk kontroll i fare.
Les mer
Trist at mange av minstepensjonistene i Moss er fattige
 
Trist at mange av minstepensjonistene i Moss er fattige
Etter et langt arbeidsliv lever titusenvis av norske pensjonister under EUs fattigdomsgrense. Og dette mens milliardene fosser ut til klimasubsidiering, bistand og praktbygg her hjemme.Rundt 85 000 pensjonister i Norge lever under EUs fattigdomsgrense, som i 2024 var 297 350 kroner. Snaut halvparten av dem er enslige, ifølge tall fra Statistisk s
Les mer (ekstern link)
Vi er den viktigste stemmen mot vindkraft
 
Vi er den viktigste stemmen mot vindkraft
Hva slags kraftdebatt får vi uten Industri- og næringspartiet (INP)? Vi har stoppa all vindkraftutbygging i Grenland.
Les mer (ekstern link)
Men aller størst er kjærligheten
 
Men aller størst er kjærligheten
Norge har de siste 50 årene hatt en fantastisk utvikling innenfor toleranse og progressiv lovgivning innenfor antirasisme, kvinnekamp og homofiles rettigheter.
Les mer (ekstern link)
Kan ikke trylle fram strøm
 
Kan ikke trylle fram strøm
Det snakkes mye om grønn omstilling for tiden. Det høres jo fint ut, ikke sant? Men for industrien på Husøy er det ikke lenger snakk om fremtidige muligheter – det handler om overlevelse. Fra 2030 skal det bli forbudt å bruke fossilt brennstoff i industrien. Problemet? Det finnes ingen reelle alternativer klare for Husøy.
Les mer (ekstern link)
Jo, vi snakker om inntekter!
 
Jo, vi snakker om inntekter!
Det hevdes at det ikke snakkes nok om inntekter, og at politikerne ikke har gjort nok for å forebygge dagens økonomiske krise. Vi i Lindesnes Industri- og Næringsparti (INP) vil svare tydelig. Jo, vi snakker om inntekter og det er faktisk vi som snakker høyest om det.
Les mer (ekstern link)
Ikke flytt til Halden med småbarn på en stund
 
Ikke flytt til Halden med småbarn på en stund
I kommunestyret den 8. mai ble det atter en gang debatt rundt referatsaken om videre arbeid med fremtidig skolestruktur i Halden kommune – Hjortsberg, Låby og Gimle skoler. De tre skolene er i faresonen for å bli lagt ned en, to eller tre av dem, noe som skaper stor usikkerhet.
Les mer (ekstern link)
Vindkraft og politisk klister
 
Vindkraft og politisk klister
For å sikre seg ordførerkjedet, inngikk de en avtale med Frp og Industri- og Næringspartiet (INP) om å skrinlegge vindkraftutredninger i denne valgperioden. Nå har realiteten innhentet dem med kraftig styrke. Industrien på Herøya, anført av Yara, skriker etter elektrisk kraft for å kunne gjennomføre nødvendige utslippskutt. Elektrifisering er nøkke
Les mer (ekstern link)
Regjeringens «grønne» pyramidespill
Foto: Kjell Erik Sandvik
Regjeringens «grønne» pyramidespill
Vi har i mange år trodd at pyramidespill var forbudt i Norge. Men politikerne har gjeninnført spillet i en grønn variant.Ideen er enkel, på toppen sitter et menneske med en vanvittig grønn ulønnsom ide, vedkommende får med seg flere på sin forskrudde ide, det søkes om penger nær sagt alle mulige plasser og i alle unevnelige hulrom, fond etc. som v
Les mer (ekstern link)
INP advarer mot vindvegger langs norskekysten
Foto: Wind Catching Systems
INP advarer mot vindvegger langs norskekysten
Wind Catching Demo AS ønsker å reise en vindvegg på 200x180 m utenfor Øygarden kommune, vest for Bergen. De har jobbet med dette i 7–8 år og har fått med seg General Motors Ventures, North Industries 2 og Ferd. Selskapet har som målsetting å gå fra 9 til 50 ansatte og å bygge slike vindvegger langs norskekysten.
Les mer (ekstern link)
Alta INP vil grunnlovsfeste fiskerettigheter
Foto: Torgrim Rath Olsen
Alta INP vil grunnlovsfeste fiskerettigheter
På årsmøte i Alta INP vedtok de en resolusjon som vil grunnlovsfeste at de marine ressursene tilhører fellesskapet og at de skal sikre bosetting og sysselsetting langs kysten. Fiskekvotene skal tilbakeføres til felleskapet og er ikke salgsvare, er deres ønske, og det er på høy tid den diskusjonen løftes nasjonalt.
Les mer (ekstern link)
Denne boka bekrefter alt om svak politisk styring av Norge
Foto: landetsombleforrikt.no / privat
Denne boka bekrefter alt om svak politisk styring av Norge
Hvorfor har Norge fått politiske ledere som lider av beslutningsvegring, og ikke klarer å la være å stikke hånden ned i honningkrukken Oljefondet, så fort de må stå til ansvar for politikken deres.
Les mer (ekstern link)
INP advarer mot «norsk syke»
Foto: Maitree Rimthong / Pexels
INP advarer mot «norsk syke»
Begrepet Hollandsk Syke ble først brukt av The Economist i 1977. Det beskriver en situasjon der næringsliv og industri lider under et lands overforbruk av inntekter fra en ikke-fornybar naturressurs. For Norges del er dette knyttet til inntektene fra olje- og gassnæringen.
Les mer (ekstern link)
INP ØNSKER EN REORGANISERING AV JERNBANEN I NORGE
 
INP ØNSKER EN REORGANISERING AV JERNBANEN I NORGE
INP mener at oppdelingen av NSB ikke har vært noen suksess. Tilbudet til publikum har blitt dårligere, og organiseringen er rotete med en rekke underselskaper. Dette har ført til en forvitring av ansvar, der alle skylder på alle, og det er alt for mange høyt lønnede direktører i de ulike selskapene.
Les mer