Hjem > Fylkes-og-lokallag > Sentralt > Industri- og Næringspartiet

Nyheter: Nyttårstale 2024

/images/Sentralt/Sentralt/annJorunn.jpg

Kjære alle sammen!

Når vi nå går inn i et nytt år, er det viktig å reflektere over tilstanden i vårt kjære land. 
Vi lever i tøffe økonomiske tider. Innbyggerne i Norge trenger mer økonomisk forutsigbarhet. Derfor vil INP prioritere tiltak som gir trygghet for folk flest.

Landet vårt står overfor store utfordringer som krever politisk handlekraft. Det handler om å ta grep for å sikre arbeidsplasser, trygge økonomien og bygge en fremtid for våre barn og barnebarn. 

Endringene i kraftsystemet etter at vi koblet oss tettere på Europa gjennom de to siste utenlandskablene truer ikke bare vår energiforsyning, men også vårt næringsliv, vår industri og vår økonomi og dermed også velferden til de som skal komme etter oss.

Faren for deindustrialisering og økende fattigdom er reell, og vi må handle nå for å sikre en bærekraftig fremtid for Norge. 
Norge skal ikke være en råvarekoloni for EU.
Derfor ønsker INP å melde Norge ut av EØS, så vi kan ta tilbake kontrollen over våre egne naturresurser.

Etter neste valg ønsker vi oss norske politikere som føler tilhørighet og lojalitet til nasjonen, og som ikke opptrer som stattholdere for EU.

Urolighetene i verden gir oss et tydelig signal om at vi trenger en ny kurs. Konflikter, energikriser og økonomisk usikkerhet påvirker oss alle. 

Beredskap er derfor et viktig fokusområde fremover. INP vil styrke Norges selvforsyning, øke militær tilstedeværelse og sikre at vi står bedre rustet mot uforutsigbare hendelser.

Norge har alltid vært et av verdens mest tolerante land. Vi har en stolt tradisjon for å inkludere og respektere alle, uavhengig av bakgrunn. 

Men i en tid med økende polarisering, trenger vi felles symboler som kan samle oss. Derfor må vi verne om nasjonen, folket og familien. Det er på tide å ta tilbake stoltheten over det å være norsk.

Vi må slå et slag for den positive norske nasjonalismen. Uten denne stoltheten og kjærligheten til vårt land, hadde vi aldri blitt en egen nasjon. Vi må huske på våre røtter og de verdiene som har gjort oss sterke. Sammen kan vi bygge et bedre Norge, der alle har mulighet til å leve gode liv.

Det er sterke krefter i samfunnet som forsøker å splitte oss. Den ekstreme identitetspolitikken har fått stor påvirkning på vårt samfunn.

I dette tankeuniverset er det ikke lov å være stolt av egen nasjon, kultur og historie. Slik er vi i ferd med å miste våre felles symboler. 
Et land uten felles ritualer og symboler er et fattig land. Et land uten kontroll på egne naturressurser er også et fattig land.

INP vil slåss mot både økonomisk, kulturell og historisk fattigdom, og vi vil slåss for at Norge fortsatt skal være et rikt land med en inkluderende velferdsstat.

For å få til det, må vi også få opp produktiviteten. Vi må skape verdier, som danner grunnlaget for velferdsstaten. Det får vi ikke ved å jage investorer og gründere til Sveits og ved å lene oss stadig mer på inntektene fra petroleumssektoren, som enkelte partier til og med går inn for at vi skal avvikle. Og erstatte med hva? Spør vi.

Vi vil utvikle, ikke avvikle petroleumssektoren. Ikke bare er den vår største økonomiske motor, den bidrar også til lavere utslipp globalt sett. Og det er jo globalt vi må tenke, selv om enkelte ikke ser ut til å ha forstått det.

Norge er øverst på OECDs oversikt over størrelsen på offentlig sektor som andel av verdiskapning. En av tre arbeidsføre nordmenn jobber i offentlig sektor - noe som også er svært høyt sammenliknet med andre OECD-land. 
Dette er ikke bærekraftig.

INP vil kutte byråkratiet betraktelig og vi vil forenkle lover og forskrifter.
Det krever en politisk vilje som vi hittil ikke har sett, og den har vi.

I tillegg vil vi legge forholdene til rette, så vi stimulerer til økt virksomhet i privat sektor, for det er verdiskapingen her som er bærebjelken for velferdsstaten.

De fleste bedriftene i Norge er små og mellomstore bedrifter, som står for rundt halvparten av verdiskapningen i fastlandsøkonomien og det meste av sysselsettingen i privat sektor, og de spiller en viktig rolle i lokalmiljøet.
Jeg besøkte Brødrene Karlsen på Husøy på Senja tidligere i høst, og ble mektig imponert over alt de gjør for lokalsamfunnet der oppe.
Ville en utenlandskeid bedrift gjort det samme? Neppe.

Et grunnleggende premiss for INPs næringspolitikk er at myndighetene skal gjøre det enkelt å starte egen virksomhet.

INP sine virkemidler er insentiver, som f.eks. lettelser i skatter og avgifter.

Bl.a. ønsker vi å gjerne formuesskatten i sin helhet. Bedriftsbeskatning og utbytteskatt skal settes lik, mellom 22 og 25%, det skal gis fritak for arbeidsgiveravgift de første to årene etter etablering, og maksimal arbeidsgiveravgift settes til 10 %. 

Videre vil vi øke momsfritaket for mindre virksomheter til 2G. Og vi vil at bedrifter med omsetning lavere enn 15 millioner kroner fritas for revisorplikt. 

Ikke minst skal skattesystemet sørge for lik beskatning av norske og utenlandske virksomheter. Ja, for kombinasjonen av formuesbeskatning og utbyttebeskatningen er i dag diskriminerende for norske eiere.

I tillegg er formuesskatten usosial. 
De som rammes av inntektstap risikerer å måtte selge sin nedbetalte bolig pga. formuesskatten. INP ser et skrikende behov for endring her.

Over hele Europa er velgerne sinte. 
Dette handler om økonomi, men det handler også om en politisk og kulturell elite som er høyt hevet over folket de er ment å representere.

Over hele Europa ser vi også hvordan ytre høyre vinner terreng, og hvordan de gamle styringspartiene nærmest blir utradert. 
Mye av misnøyen er berettiget, og den misnøyen må fanges opp av et ansvarlig sentrum. 

Halve Europa har ikke plutselig blitt høyreekstremister, men når store befolkningsgrupper føler seg marginalisert og ingen ansvarlige partier adresserer det disse gruppene føler, blir det et demokratisk problem.

Det er viktig at ansvarlige partier fanger opp den frustrasjonen mange nå føler. 
INP er et ansvarlig sentrumsparti som står fjellstøtt i den nordiske modellen. 

Vi vil advare mot venstresidens splittende identitetspolitikk, og vi vil også advare mot høyresidens økonomiske politikk som også fører til splittelse, store økonomiske forskjeller og utvanning av arbeidsfolks opparbeidede rettigheter.

Klimaendringene er tema vi kommer til høre mye om også i 2025. Vi i INP er vi ikke klimafornektere, men vi mener at vi må adressere dette temaet med edrulighet og konsekvenstenkning.
Kostbar symbolpolitikk er ikke løsningen, og vi må ikke la våre barn vokse opp i en verden der dommedagsprofeter forteller dem at verdens ende er nær.

Barn som vokser opp med frykt og endetidsproftier sliter ofte med angst og depresjoner. Det kan vi ikke tillate.
Vi må skape et samfunn for våre barn der de vokser opp i et Norge preget av fremtidstro og optimisme, og ikke i en ideologisk drevet fryktkultur.

INP er løsningen. Vi representerer en ny retning for Norge, basert på sunn fornuft, bærekraftig vekst og nasjonal kontroll over våre verdier. 

Vi sier ja til å styrke industrien, ja til å støtte lokalt næringsliv og ja til å ivareta Norges naturressurser på en ansvarlig måte. Samtidig sier vi nei til unødvendig byråkrati, svekket beredskap og tiltak som truer folks økonomiske trygghet. 

Med INP ved roret vil Norge få en ny kurs som setter innbyggerne først. Vi skal bygge en sterk, selvstendig og fremtidsrettet nasjon, som står stødig uansett hvilke utfordringer vi møter. 

Det er stortingsvalg neste år. Og da kan du være med å påvirke gjennom stemmeseddelen din. Vil du være med å påvirke ytterligere, kan du sende en sms til 2030 med kodeordet inp.

Vi trenger folk som vil engasjere seg for å få en forandring. Vi er helt vanlige mennesker som ønsker en forandring og vi har plass til deg, også.

Husk at politisk bevegelse blir ikke stor over natten. Det tar tid å bygge et parti, å nå ut til velgere, og å forme et bredt samfunnsengasjement. 

Det er ikke alltid enkelt, men veien til fremgang er for de som står fast ved sine ideer og verdier, til tross for motgang. For INP, som er på sin egen vei mot å gjøre en forskjell, er det viktig å huske på dette: Det vil ta tid. Men akkurat som for andre partier, vil også INP ha sitt øyeblikk der de begynner å se resultatene av hardt arbeid og utholdenhet. 

Det handler om å være tro mot de grunnleggende verdiene som motivere oss, og ikke bli distrahert av midlertidige utfordringer.

Veien mot politisk innflytelse er som å bygge et hus – det krever tid, ressurser og tålmodighet. Hver enkelt handling, hvert valg, hvert møte med velgerne er en murstein som bygger et solid fundament for fremtiden. 

Så selv om vi kanskje ikke ser de store endringene i dag, kan vi være sikre på at hvert skritt vi tar, bringer oss nærmere målet om å bli en av de ledende kreftene i norsk politikk. Tro på verdiene. Vær tålmodig. Utviklingen kommer, akkurat som den gjorde for andre partier. Og når vi ser tilbake, vil vi se at den tålmodigheten og troen på vårt budskap var det som førte oss dit.

La oss gå inn i det nye året med håp og besluttsomhet. La oss stå sammen for å møte utfordringene og sikre en lys fremtid for våre barn og barnebarn. Vi har alle et ansvar for å bidra til et bedre samfunn, og sammen kan vi oppnå store ting.

Vi er ikke et folk som hater og hetser hverandre over en lav sko slik man kan få inntrykk av om man leser overskriftene i tabloidavisene. 
Vi må ikke la oss forlede av de kreftene som forsøker å undergrave vårt felleskap på jakt etter billige klikk.
Det er mye mer som samler oss som folk enn det er som splitter oss.

Godt nytt år, alle sammen. La oss gjøre 2025 til et forandringens år og la oss sammen skape et Norge som gir trygghet, muligheter og fremtidshåp for alle!

Bergen, 31.12.24
Ann Jorun Hillersøy
Partileder for Industri- og Næringspartiet


Våre nyheter

Nyttårstale 2024
Nyttårstale 2024
Når vi nå går inn i et nytt år, er det viktig å reflektere over tilstanden i vårt kjære land. Vi lever i tøffe økonomiske tider. Innbyggerne i Norge trenger mer økonomisk forutsigbarhet. Derfor vil INP prioritere tiltak som gir trygghet for folk flest.
INP ØNSKER EN REORGANISERING AV JERNBANEN I NORGE
INP ØNSKER EN REORGANISERING AV JERNBANEN I NORGE
INP mener at oppdelingen av NSB ikke har vært noen suksess. Tilbudet til publikum har blitt dårligere, og organiseringen er rotete med en rekke underselskaper. Dette har ført til en forvitring av ansvar, der alle skylder på alle, og det er alt for mange høyt lønnede direktører i de ulike selskapene.
Norge er verdensmester i bistand som ikke virker
Norge er verdensmester i bistand som ikke virker
Riksrevisjonen kom med en rapport 3. desember om risikoen for økonomiske misligheter i forvaltningen av bistanden. Rapporten avdekket vesentlige mangler i hvordan Utenriksdepartementet og Norad forebygger, avdekker og reagerer på økonomiske misligheter. Dette bare bekrefter det INP har ment om bistand hele tiden – vi er verdensmestere i bistand som
Havvind – industrieventyret som ble et subsidiemareritt
Havvind – industrieventyret som ble et subsidiemareritt
I regjeringens havvindeventyr er det simpelthen ikke plass til konsekvenstenkning. Økonomiske tyngdelover som gjelder for alle andre prosjekter fra oppussing av garasjen og oppover, blir på eventyrlig vis borte når det er snakk om det grønne skiftet.
Vi har advart om dette lenge
Vi har advart om dette lenge
Dagens strømpriser er et utslag av en villet politikk som møysommelig er ført av både regjeringen Støre og Solberg.Vi må heller ikke glemme Frp i denne historikken. Frp i opposisjon og posisjon er det reneste Dr. Jekyll and Mr. Hyde når det kommer til strømpolitikk.
Politikernes skolespill
Politikernes skolespill
Hvert år når budsjettene diskuteres, blir våre skoler og utdanningssteder puttet i potten.Det diskuteres økonomi og skolestruktur, hvem skal miste skolen sin? Hvilke skoler skal legges ned? Hvilke skoler skal miste studielinjer og hvilke skal få?
Venstre gir seg selv en rett venstre
Venstre gir seg selv en rett venstre
Skal folket i Norge flås enda mer, slik Venstre ønsker? Er det om å gjøre å hente ut den siste kronen i lommeboken?Vi mener at nå må politikerne forstå at det er det motsatte som må skje. Vi må gjennomføre en politikk som lar alle sitte igjen med mer penger til egne kostnader.
Regjeringens ansvarsfraskrivelse
Regjeringens ansvarsfraskrivelse
Skoler over hele landet står i fare for å legges ned. Konsekvensen blir en styrt avvikling av stedene det gjelder.
Statsbudsjettet: Et svik mot næringslivet, kommunene og det norske folk
Statsbudsjettet: Et svik mot næringslivet, kommunene og det norske folk
I går ble statsbudsjettet lagt frem, og det har selvsagt vært hovedsaken i nyhetsbildet. INP har tittet på det, og har følgende konklusjon: Det er et knusende slag for næringslivet, kommunene og det norske folk.
Ungdomsvold: Å fengsle flere kan være en del av løsningen
Ungdomsvold: Å fengsle flere kan være en del av løsningen
Ungdomsvold er et komplekst samfunnsproblem som krever at samfunnet ser på andre tilnærminger for å avskrekke mot vold. Å senke straffbarhetsalderen og opprette ungdomsfengsler er to kontroversielle løsninger som kan ha en avskrekkende virkning.
Hvor mange nordmenn har egentlig råd til å reise på ferie i Norge?
Hvor mange nordmenn har egentlig råd til å reise på ferie i Norge?
Hvor lenge klarer folk å holde hodet over vannet? Etter to ferieuker med bobil er jeg sterkt kritisk til kostnadsnivået, og mener tiden er inne for å stille spørsmål om hvor mye galt det er mulig å gjøre for denne regjeringen – som den forrige.
Regjeringen sikrer trygghet til folk?
Regjeringen sikrer trygghet til folk?
Roger Larsen svarer Magnus Weggerud. – Nå trenger vi en handlekraftig regjering som kan ta kontroll på norsk kraft og legge til rette for et privat næringsliv som ikke skal kveles av skatter og avgifter.
EU – en byråkratisk mastodont med demokratisk underskudd
EU – en byråkratisk mastodont med demokratisk underskudd
Boligmarkedet må fungere for alle
Boligmarkedet må fungere for alle
En sterk byggenæring bidrar ikke bare til flere boliger, men også til økonomisk vekst og flere arbeidsplasser.
Vi må bygge flere studentboliger
Vi må bygge flere studentboliger
Den stadig voksende boligkøen blant studenter er en bekymring som ikke kan ignoreres lenger. Med økende press på studentøkonomien og en stadig mer krevende studiehverdag, er mangel på tilgjengelige og rimelige studentboliger blitt en betydelig belastning.
Alle har rett til en trygg og stabil bolig
Alle har rett til en trygg og stabil bolig
Boligmarkedet skal ikke være en arena for økonomisk ulikhet.
Større konkurser i år: 17 milliarder har gått tapt
Større konkurser i år: 17 milliarder har gått tapt
Den siste rapporten fra E24 avslører en alarmerende økning i antall konkurser i Norge. I år alene har vi sett tap på hele 17 milliarder kroner. Det spås at 9 prosent flere norske bedrifter vil gå konkurs i år sammenlignet med i 2023.
Norges befolkning lider snart av tilknytningsforstyrrelse
Norges befolkning lider snart av tilknytningsforstyrrelse
Tilknytningsforstyrrelse er en tilstand som skapes hovedsakelig i småbarnsalderen, hvor barnets omsorgspersoner ikke gir den omsorgen som barn trenger så sterkt.
Vanvittig pengebruk på det nye regjeringskvartalet
Vanvittig pengebruk på det nye regjeringskvartalet
Slik vanvittig pengebruk har man knapt sett i Europa siden Romanias diktator Ceausescu bygget regjeringspalasset i Bucuresti på 1980 tallet.
Hvor lenge vil distriktene la seg lure?
Hvor lenge vil distriktene la seg lure?
Hvordan kan mange fortsatt tro at partiene som har dominert regjeringene de siste 30-40 årene, egentlig ønsker at distrikts-Norge skal vokse og kunne la det gode liv være hverdagen?

Lokallag