𝐸𝑛 𝑘𝑜𝑛𝑘𝑢𝑟𝑠𝑣𝑒𝑘𝑠𝑡 𝑝𝑎̊ 43 𝑝𝑟𝑜𝑠𝑒𝑛𝑡 𝑖 𝑠𝑒𝑟𝑣𝑒𝑟𝑖𝑛𝑔𝑠𝑏𝑟𝑎𝑛𝑠𝑗𝑒𝑛 𝑢𝑟𝑜𝑒𝑟 𝐼𝑁𝑃𝑠 𝐻𝑎𝑎𝑘𝑜𝑛 𝑆𝑒𝑙𝑚𝑒𝑟 𝑂𝑙𝑠𝑒𝑛. 𝐼𝑛𝑔𝑒𝑛 𝑏𝑟𝑎𝑛𝑠𝑗𝑒 𝑒𝑟 ℎ𝑎𝑟𝑑𝑒𝑟𝑒 𝑟𝑎𝑚𝑚𝑒𝑡 𝑒𝑛𝑛 𝑠𝑒𝑟𝑣𝑒𝑟𝑖𝑛𝑔𝑠𝑛æ𝑟𝑖𝑛𝑔𝑒𝑛 𝑜𝑔 𝑑𝑒𝑡 𝑒𝑟 𝑖𝑘𝑘𝑒 𝑛𝑜𝑒𝑛 𝑙𝑦𝑠𝑛𝑖𝑛𝑔 𝑖 𝑠𝑖𝑘𝑡𝑒.
- Dette er både trist og veldig alvorlig. Nå må norske politikere våkne opp. Det er særlig de partiene som er etablert på Stortinget, som sitter ned nøkkelen, sier Haakon som selv har jobbet i restaurantbransjen i mange tiår.
Totalt gikk 326 bedrifter konkurs i mai, en nedgang på to prosent sammenlignet med samme måned i fjor, da 332 selskaper gikk over ende.
Til tross for denne lille nedgangen er konsekvensene betydelige: Verdier for 1,5 milliarder kroner er tapt, og 1183 ansatte risikerer å miste jobben.
Ingen bransje er hardere rammet enn serveringsnæringen, melder inkassoselskapet Fair Collection.
Hele 40 serveringsbedrifter gikk konkurs i mai – det høyeste antallet for denne måneden siden pandemiåret 2020, og en økning på 43 prosent sammenlignet med mai i fjor.
- 𝐕𝐢 𝐦𝐚̊ 𝐟𝐚̊ 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐤𝐬𝐣𝐨𝐧 𝐚𝐯 𝐦𝐨𝐦𝐬 𝐨𝐠 ø𝐤𝐭𝐞 𝐥ø𝐧𝐧𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐢 𝐛𝐫𝐚𝐧𝐬𝐣𝐞𝐧
- Norge ønsker å fremstå som "mat-land", men det er noe fryktelig galt med næringslivspolitikken, sier Haakon som har snakket med NHO om problematikken, der man er skjønt enige.
Restaurantbransjen har opplevd betydelige utfordringer, spesielt etter pandemien, med høyere driftskostnader og vanskeligheter med å tiltrekke seg og beholde kvalifisert personell.
- For å styrke bransjen og samtidig sikre at restaurantarbeidere får en rettferdig lønn, foreslås det fra INPs side en reduksjon i merverdiavgiften (mva) på restauranter, hvor besparelsene skal brukes til å øke lønningene for personellet.
- At det er vanskelig å rekruttere folk inn i en bransje med lave lønninger og arbeidstid mens andre har fri, er ikke rart. Men slik behøver det ikke være om lønnen økes, sier han.
𝐈𝐍𝐏𝐬 𝐟𝐨𝐫𝐬𝐥𝐚𝐠 𝐥𝐲𝐝𝐞𝐫
1) 𝑅𝑒𝑑𝑢𝑘𝑠𝑗𝑜𝑛 𝑎𝑣 𝑚𝑣𝑎: 𝑀𝑒𝑟𝑣𝑒𝑟𝑑𝑖𝑎𝑣𝑔𝑖𝑓𝑡𝑒𝑛 𝑓𝑜𝑟 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡𝑒𝑟 𝑟𝑒𝑑𝑢𝑠𝑒𝑟𝑒𝑠 𝑓𝑟𝑎 𝑑𝑎𝑔𝑒𝑛𝑠 𝑛𝑖𝑣𝑎̊ 𝑡𝑖𝑙 15%. 𝐷𝑒𝑡𝑡𝑒 𝑣𝑖𝑙 𝑏𝑖𝑑𝑟𝑎 𝑡𝑖𝑙 𝑎̊ 𝑟𝑒𝑑𝑢𝑠𝑒𝑟𝑒 𝑑𝑟𝑖𝑓𝑡𝑠𝑘𝑜𝑠𝑡𝑛𝑎𝑑𝑒𝑛𝑒 𝑓𝑜𝑟 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡𝑒𝑛𝑒.
2) Ø𝑘𝑛𝑖𝑛𝑔 𝑎𝑣 𝑙ø𝑛𝑛𝑖𝑛𝑔𝑒𝑟: 𝐷𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑔𝑒𝑛𝑒 𝑠𝑜𝑚 𝑠𝑝𝑎𝑟𝑒𝑠 𝑣𝑒𝑑 𝑚𝑣𝑎-𝑟𝑒𝑑𝑢𝑘𝑠𝑗𝑜𝑛𝑒𝑛, 𝑠𝑘𝑎𝑙 𝑏𝑟𝑢𝑘𝑒𝑠 𝑡𝑖𝑙 𝑎̊ ø𝑘𝑒 𝑙ø𝑛𝑛𝑖𝑛𝑔𝑒𝑛𝑒 𝑓𝑜𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑒𝑙𝑙𝑒𝑡 𝑖 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡𝑒𝑛𝑒. 𝐷𝑒𝑡𝑡𝑒 𝑡𝑖𝑙𝑡𝑎𝑘𝑒𝑡 𝑠𝑘𝑎𝑙 𝑠𝑖𝑘𝑟𝑒 𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝑎𝑛𝑠𝑎𝑡𝑡𝑒 𝑓𝑎̊𝑟 𝑒𝑛 𝑟𝑒𝑡𝑡𝑓𝑒𝑟𝑑𝑖𝑔 𝑘𝑜𝑚𝑝𝑒𝑛𝑠𝑎𝑠𝑗𝑜𝑛 𝑓𝑜𝑟 𝑠𝑖𝑡𝑡 𝑎𝑟𝑏𝑒𝑖𝑑.
- Restaurantbransjen er en viktig del av norsk kultur og økonomi. Ved å redusere mva og øke lønningene for de ansatte, kan vi bidra til å styrke bransjen og sikre at den forblir bærekraftig, sier Haakon og avslutter:
- Dette vil også forbedre arbeidsforholdene for restaurantpersonell, noe som vil bidra til økt tilfredshet og lavere turnover.
- Og for å få det hele på plass må du både lene deg tungt på de politiske partiene som har plass på Stortinget allerede og gjøre dem oppmerksom på at de har et særlig ansvar. Men det viktigste du gjør er å stemme INP ved årets stortingsvalg, for å være sikker på at noen tar opp denne saken for å få til en endring, sier han.
𝐈𝐍𝐏 Ø𝐬𝐭𝐟𝐨𝐥𝐝𝐬 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐟𝐨𝐫 𝟐𝟎𝟐𝟓-𝟐𝟎𝟐𝟗 finner du her
#2025Inp, #INP2025, #østfold