Hjem > Fylkes-og-lokallag > Rogaland > Strand INP

Nyheter: Billig strøm

/images/powerline.jpg

av: TONY VELAND

Vi leser i Strandbuen 26/4-2024 at det ble «kortslutning for INPs interpellasjon» i kommunestyret 24/4-2024 om å be Lyse utrede mulighetene for salg av billig strøm til kundene i Strand. Lyse mener at strøm på billigsalg, slik INP har foreslått, ikke er mulig å få til, og at lovverket er til hinder for å selge strøm med pristak på 40 øre pr. KWh.

I møtet sa videre ordfører Irene Heng Lauvsnes (H) at det kan synes som om INP ser bort fra at salg av strøm skjer i et marked på markedsmessige vilkår. Hun forklarte videre at eierfellesskapet i Lyse tidligere har behandlet spørsmålet om direktesalg av strøm til innbyggerne, men at dette har blitt avvist, blant annet med den begrunnelse at staten gjennom strømstøtteordningen til private i praksis har innført en maksimalpris som beskytter husholdningene mot de verste prisutslagene.

Ordføreren la til at vertskommuner som har solgt strøm med rabatt til private, har erfart at strømforbruket har økt drastisk. Redusert strømforbruk er nødvendig for å unngå mangel på strøm og at for lav strømpris vil medføre økt forbruk. Dette er en påstand vi i Strand INP kunne ønske å få nærmere tallfestet.

Samme parti, som er så redd for økt privat strømforbruk, har imidlertid gitt sin stemme til å videreutrede datasenter i kommunen. Et datasenter som vil kunne kreve et strømforbruk tilsvarende seks ganger strømforbruket til samtlige husholdninger i Strand kommune. Vi i Strand INP lurer på hvorfor det skal være galt å tilby en strømpris til kundene sine som gjør at familier, uten dårlig samvittighet eller fare for betalingsvansker, skal kunne holde termostaten i boligen sin på et rimelig behagelig og sunt nivå når kulda setter inn og strømprisene samtidig øker drastisk.

INP mener rimelig strøm og forutsigbare strømpriser er en viktig del av vår infrastruktur, både for private strømkunder og for industri- og næringsvirksomheter i kommunen, som i disse tider strir med alt for høye strømregninger. Det samme problem har også kommunen selv.

Forslaget er ganske populistisk og veldig spesielt, hevdet gruppeleder i Høyre, Bjørn Aril Veland. Hva mener Strand Høyre med at et forslag om rimelig strøm, som vårt lands industri og vår velstand er bygget på, er populistisk?

Dette lukter planøkonomi, og det er ikke jeg tilhenger av. Det vil ta vekk alle insentiver for energieffektivisering, mente Erik Nyman-Apelset fra Venstre. Hvis Venstre mener det er slik at strøm er en hvilken som helst vare, som eksempelvis en ekstra sydentur, eller et nytt kjøkken, er Strand INP dypt uenig i dette.

Strøm er ingenting mindre enn en nødvendig del av vår infrastruktur på lik linje med tilgang på rent vann, helsetjenester, veier og renovasjon, og bør ikke være noe man legger ut på et fritt marked slik det har blitt gjort. Det samme mener også blant annet investor Øystein Stray Spetalen, og ingen kan vel hevde at han er for planøkonomi?

Vår nåværende velstand ble bygd på billig vannkraft som muliggjorde Norges overgang til en industrinasjon og brakte befolkningen ut av fattigdom og til god velstand. Norge har mer enn nok strøm, men har valgt å selge overskuddet og litt til, til et umettelig marked i Europa via sine enorme utenlandskabler. Det er dette markedet noen har tjent seg søkkrike på, mens privathusholdninger i kalde Norge lider, og industribedrifter nå strever økonomisk tungt og flere må sende bedriften til skifteretten da de ikke klarer å holde det gående grunnet høyst varierende og skyhøye strømpriser. Hvis man mener dette er et godt og velfungerende marked, er Strand INP veldig uenig!

Strand INP har enda ikke funnet lovgrunnlaget for hvorfor det ikke er mulig å tilby medeiere og lokale strømkunder et pristak på strøm til 40 øre pr. kWh. Det virker også underlig når man har klart å selge strøm til et tysk jernbaneselskap til 30 øre pr. kWh i en ti års kontrakt. Og et vindkraftselskap har tilbudt strømkunder i Sirdalen strøm til 38 øre pr. kWh hvis de godtar utbygging av vindkraft i området. Hvor er lovgrunnlaget for slikt?

Vannkraften vår koster rundt 11 øre. pr kWh å produsere. Å selge denne til maks 40 øre pr. kWh gir meget god fortjeneste. Å selge denne til det mangedobbelte, og skylde på markedet, er etter vår mening en dårlig forklaring for å kunne kreve ågerpris.

Vi er nå prisgitt den kunden i det europeiske markedet som til enhver tid er villig til å betale høyest pris. Dette er ikke noe fritt marked. Det er utpressing.

Til slutt vil vi henvise til Lov om konsesjon for rettigheter til vannfall mv. (vannfallrettighetsloven) der det i formålsparagraf §1 står følgende: Landets vannkraftressurser tilhører og skal forvaltes til beste for allmennheten. Dette skal sikres gjennom offentlig eierskap på statlig, fylkeskommunalt og kommunalt nivå.

Slik situasjonen er nå kan vi i Strand INP ikke se at landets vannkraftrettigheter forvaltes til beste for allmennheten.


Våre nyheter

Billig strøm
Billig strøm
Anstendig pris på strøm er verken populistisk eller spesielt
Les mer...
Datasenter på Jørpeland
Datasenter på Jørpeland
Hodeløs bruk av vår rene kraft
Les mer...