Hjem > Fylkes-og-lokallag > Sentralt > Industri- og Næringspartiet

Nyheter: Hvor lenge vil distriktene la seg lure?

/images/Sentralt/Sentralt/FlakstadvA5g.jpg

Hvordan kan mange fortsatt tro at partiene som har dominert regjeringene de siste 30-40 årene, egentlig ønsker at distrikts-Norge skal vokse og kunne la det gode liv være hverdagen?

Har ikke partiene år for år rotet bort Norges flotte langstrakte land, med politikk som sakte, men sikkert gjør oss til et land hvor forskjeller mellom fotfolket på gulvet og rik-dommen som skapes sammen, samles på for få hender, forsvinner i en tåke av byråkrati, søkkrik stat og utenlandsk eierskap?

Vi vet hvilken retning INP vil gå. Vi kan ikke bestemme at vi er ekstraordinære, men vi kan bestemme oss for å gjøre ekstraordinære ting for Norge sammen med det norske folk.

Matematikken i hvordan vi kan bygge distriktene og sørge for bosetting og beredskap i hele landet, er egentlig veldig enkelt. Vi må sørge for at rammebetingelsene for økt verdiskapning nærmere der ressursene hentes tas ut, er til stede.

Skal vi ha mer av det gode liv i Distrikts-Norge, må pengene som skapes der rulle flere ganger rundt i distriktet før de sakte forsvinner i eierskap, skatter og avgifter.

Det er nårvolumet av penger holder seg stor og jevnt flytende i sirkler mellom alle, at den totale verdiskapningen sørger for at arbeidsplassene kommer for begge kjønn i alle aldre. Vi må ha industri og produksjon på varer og tjenester i hele landet, for det er gjennom langsiktig realøkonomisk politikk et land bygges.

I tillegg får kommunene bedre råd til det som gir den velferden vi ønsker.

Som et nytt og ambisiøst parti, vil Industri- og næringspartiet komme med en klar melding: Vi vil bygge distriktene.
 
Ta fiskeripolitikken, f.eks.
Riksrevisjonen rettet i 2020 skarp kritikk av hvordan dagens kvotesystem fungerer. Bl.a. at endringene i den minste kystflåten har negative konsekvenser for kystsamfunn, og at flere fiskeriavhengige kommuner har fått redusert fiskeriaktivitet. I tillegg har flåtestrukturen blitt mindre variert, og fartøyene er færre og større.

Ja, ressursgrunnlaget til distriktene har blitt utarmet og tappet og havnet på få hender.

Hva er fornuften i at fiskekvotene skal tilhøre noen få personer som kan selge dem videre?

INP mener at en kvote er en tillatelse som er gitt på vegne av fellesskapet for å høste av norske naturresurser og ikke skal behandles som en markedsvare som kan selges til høystbydende.

Kvoten skal forvaltes av den som har ervervet den, men så gis tilbake til fellesskapet når kvoteforvalteren ikke lenger skal nytte den.

Kystflåten må styrkes. Den sørger for råstoff til fiskemottakene. I tillegg må man se på mulighetene for leveringsplikt, slik at det ikke bare er en tilbudsplikt, og sørge for at de store trålerne leverer fisken til mottak langs kysten.

Da er det mer betryggende å vite at INP er på lag med kysten, og vil jobbe hardt for levekårene i distriktene med representasjon på Stortinget i 2025.

Det gode liv i distriktene
Når fabrikktrålere soper med seg fisken og frakter den ut av Norge, så ser det fint ut for staten med store eksportinntekter, men dette skaper ikke det gode livet i distriktene, siden for stor del av verdiskapningen forsvinner sammen med fisken.

Lakseoppdretterne har skjønt dette. De har brukt av overskuddet på lokalsamfunnene og kysten slik at det er attraktivt å leve og bo der.

Men måten grunnrenteskatten på havbruk, den såkalte lakseskatten, er blitt innrettet på, har vist seg å hemme enormt med investeringer og utvikling langs kysten vår,

En kartlegging av NHHS consulting på oppdrag fra Sjømat Norge viser at investeringer i havbruksnæringen til en verdi på 30,8 milliarder kroner fremdeles er satt på vent. Og en rapport fra FNs undergruppe for mat og jordbruk estimerer en reduksjon i norsk akvakulturproduksjon på 9 % innen 2032, dersom skatten ikke fjernes.

Forutsigbarhet er viktig
For å utvikle næringsliv og bosetting i distriktene våre, så må det eksistere forutsigbare muligheter for en jobb og utvikling. Det må finnes attraktive jobber, fornuftige lønninger og fritidsmuligheter.

Kortreist mat gir grunnlag for økt produksjon.

I den anledning vil vi trekke frem restauranten Havkroa på Veiholmen, i Ann Jorun Hillersøy sin oppvekstkommune Smøla.

På sin Facebookside skriver de: «Vi får veldig god tilbakemelding på menyen som i hovedsak er basert på råvarer fra Smøla. Masse gode råvarer fra Hopmark, Nysæter gård og Stakhaug gård – samt is fra Slyngeriet. (…) Har du tenkt på følgende? Når du spiser hos oss støtter du utrolig mange matprodusenter på Smøla siden våre fleste råvarer kommer herfra og er laget helt fra bunnen av. Helt uten tilsetningsstoffer. Vi arbeider for et levende fiskevær på Veiholmen, en levende Smøla kommune og et levende Nordmøre!»

Dette er et typisk eksempel på denne tusenlappen som sirkulerer i lokalsamfunnet og skaper et grunnlag for det gode livet i distriktene våre.

Kortreist er bestandig best!

Beredskap og et langsiktig perspektiv
Det har ingen hensikt i å bygge opp det norske forsvaret hvis vi samtidig ikke ruster opp beredskapen ved å bygge distriktene. Det må bo folk i hele landet, hvis ikke blir beredskapen en fasade uten egentlig innhold. Uten mennesker, ingen beredskap.

Og så må vi tenke på hva som er samfunnsøkonomisk lønnsomt i et hundreårsperspektiv. Vi mener at veien til suksess er god infrastruktur over tid, og vil slå et slag for å sette av oljepenger i et stort investeringsfond, som skal bygge infrastruktur i hele Norge. Veier, bruer, kaier og jernbane, m.m.

Ja, tenk en ny jernbane til Tromsø – hadde ikke det vært gull for beredskapen og forsvaret?

Vi må slutte å tenke kortsiktig, vi må tenke i et langsiktig perspektiv, vi må investere i Norges fremtid. Det hjelper ikke med distriktsmidler uten et næringsliv og distrikter som kan stå på egne bein med verdiskaping og sysselsetting.

Da må det legges til rette for det, og det ønsker INP å være en forkjemper for.

INP er på lag med distriktene!

Ann Jorun Hillersøy, partileder, og Øistein Høksnes, politisk nestleder


Våre nyheter

Politikernes skolespill
Politikernes skolespill
Hvert år når budsjettene diskuteres, blir våre skoler og utdanningssteder puttet i potten.Det diskuteres økonomi og skolestruktur, hvem skal miste skolen sin? Hvilke skoler skal legges ned? Hvilke skoler skal miste studielinjer og hvilke skal få?
Venstre gir seg selv en rett venstre
Venstre gir seg selv en rett venstre
Skal folket i Norge flås enda mer, slik Venstre ønsker? Er det om å gjøre å hente ut den siste kronen i lommeboken?Vi mener at nå må politikerne forstå at det er det motsatte som må skje. Vi må gjennomføre en politikk som lar alle sitte igjen med mer penger til egne kostnader.
Regjeringens ansvarsfraskrivelse
Regjeringens ansvarsfraskrivelse
Skoler over hele landet står i fare for å legges ned. Konsekvensen blir en styrt avvikling av stedene det gjelder.
Statsbudsjettet: Et svik mot næringslivet, kommunene og det norske folk
Statsbudsjettet: Et svik mot næringslivet, kommunene og det norske folk
I går ble statsbudsjettet lagt frem, og det har selvsagt vært hovedsaken i nyhetsbildet. INP har tittet på det, og har følgende konklusjon: Det er et knusende slag for næringslivet, kommunene og det norske folk.
Ungdomsvold: Å fengsle flere kan være en del av løsningen
Ungdomsvold: Å fengsle flere kan være en del av løsningen
Ungdomsvold er et komplekst samfunnsproblem som krever at samfunnet ser på andre tilnærminger for å avskrekke mot vold. Å senke straffbarhetsalderen og opprette ungdomsfengsler er to kontroversielle løsninger som kan ha en avskrekkende virkning.
Hvor mange nordmenn har egentlig råd til å reise på ferie i Norge?
Hvor mange nordmenn har egentlig råd til å reise på ferie i Norge?
Hvor lenge klarer folk å holde hodet over vannet? Etter to ferieuker med bobil er jeg sterkt kritisk til kostnadsnivået, og mener tiden er inne for å stille spørsmål om hvor mye galt det er mulig å gjøre for denne regjeringen – som den forrige.
Regjeringen sikrer trygghet til folk?
Regjeringen sikrer trygghet til folk?
Roger Larsen svarer Magnus Weggerud. – Nå trenger vi en handlekraftig regjering som kan ta kontroll på norsk kraft og legge til rette for et privat næringsliv som ikke skal kveles av skatter og avgifter.
EU – en byråkratisk mastodont med demokratisk underskudd
EU – en byråkratisk mastodont med demokratisk underskudd
Boligmarkedet må fungere for alle
Boligmarkedet må fungere for alle
En sterk byggenæring bidrar ikke bare til flere boliger, men også til økonomisk vekst og flere arbeidsplasser.
Vi må bygge flere studentboliger
Vi må bygge flere studentboliger
Den stadig voksende boligkøen blant studenter er en bekymring som ikke kan ignoreres lenger. Med økende press på studentøkonomien og en stadig mer krevende studiehverdag, er mangel på tilgjengelige og rimelige studentboliger blitt en betydelig belastning.
Alle har rett til en trygg og stabil bolig
Alle har rett til en trygg og stabil bolig
Boligmarkedet skal ikke være en arena for økonomisk ulikhet.
Større konkurser i år: 17 milliarder har gått tapt
Større konkurser i år: 17 milliarder har gått tapt
Den siste rapporten fra E24 avslører en alarmerende økning i antall konkurser i Norge. I år alene har vi sett tap på hele 17 milliarder kroner. Det spås at 9 prosent flere norske bedrifter vil gå konkurs i år sammenlignet med i 2023.
Norges befolkning lider snart av tilknytningsforstyrrelse
Norges befolkning lider snart av tilknytningsforstyrrelse
Tilknytningsforstyrrelse er en tilstand som skapes hovedsakelig i småbarnsalderen, hvor barnets omsorgspersoner ikke gir den omsorgen som barn trenger så sterkt.
Vanvittig pengebruk på det nye regjeringskvartalet
Vanvittig pengebruk på det nye regjeringskvartalet
Slik vanvittig pengebruk har man knapt sett i Europa siden Romanias diktator Ceausescu bygget regjeringspalasset i Bucuresti på 1980 tallet.
Hvor lenge vil distriktene la seg lure?
Hvor lenge vil distriktene la seg lure?
Hvordan kan mange fortsatt tro at partiene som har dominert regjeringene de siste 30-40 årene, egentlig ønsker at distrikts-Norge skal vokse og kunne la det gode liv være hverdagen?
Det nye regjeringskvartalet i Oslo må skrinlegges
Det nye regjeringskvartalet i Oslo må skrinlegges
Industri- og næringspartiet mener at det planlagte nye regjeringskvartalet i Oslo må skrinlegges. Slik vanvittig pengebruk har man ikke sett i Europa siden Romanias diktator Ceausescu bygget regjeringspalasset i Bucuresti på 1980 tallet.
INP har avholdt sitt landsmøte på Hurdalssjøen 26-28. april
INP har avholdt sitt landsmøte på Hurdalssjøen 26-28. april
Med 134 delegater til stede ble landsmøtet særdeles vellykket og har nå skaffet seg et solid fotfeste både organisatorisk og politisk til tjeneste for det norske folk!
Pressemelding
Pressemelding
Industri- og næringspartiet (INP) gjennomfører landsmøte på Hurdalsjøen hotell 26. - 28. april.
Stiftelsesmøte
Stiftelsesmøte
Fra ventre: Audun Nordbø, Tor Magne Bjerklund, Jan Terje Sliper

Lokallag